Čočková sekaná s brambory

03.07.2021

Vymýšlet stále něco nového k obědu nebo večeři je někdy pěkná makačka, obzvlášť když chcete, aby jídlo bylo kvalitní a plné živin.

Dneska pro vás ale jedno takové mám nebo spíše recept na něj.

Tato čočková sekaná je opravdu jednoduchá, plná živin, bílkovin a pokud máte problém jíst dostatek luštěnin, tak toto je skvělý způsob, jak to dohnat.

Čočkovka je navíc výborná teplá, ale možná ještě lepší studená, takže se skvěle hodí do krabičky, jako cestovní oběd, večeře nebo i svačina s chlebem.


Čočková sekaná s brambory

*Plant Based   *Gluten Free   *Příprava: 30 + 40min   *Porce: 6

 INGREDIENCE

  • 400g čočka červená neloupaná (suchý stav)
  • 200g cibule (1,5 větší kus)
  • 190g mrkev (4ks)
  • 100g cuketa
  • 100g žampiony (5-6ks)
  • 70g rajčatový protlak (4pl)
  • 110g hořčice
  • 15g česnek (3 stroužky)
  • 80g mletá lněná semínka
  • 115g mleté vlašské ořechy
  • 10g bylinková sůl
  • pepř
  • bylinky (libeček, petržel,...)
  • 25g řepkový olej + na potření


  • brambory
  • cibulová nať / jarní cibulka, šnytlik
  • sůl (bylinková), kmín

 POSTUP

Čočku pořádně propláchneme pod teplou vodou a dáme ji vařit do kastrolu s 2-3 násobkem vody.

Zeleninu očistíme, žampiony nakrájíme na plátky, cibuli na menší kousky a mrkev s cuketou nastrouháme na hrubém struhadle.

Na pánvi rozehřejeme olej na kterém osmahneme cibulku a rozmačkaný česnek.

Jakmile cibule chytne zlato-hnědou barvu, přidáme žampiony a také je necháme opéct.

Nakonec přidáme nastrouhanou mrkev a cuketu a vše spolu necháme opéct do měkka a do hněda.

Uvařenou čočku zbavíme přebytečné vody pomocí síta a dáme ji do mísy, kde ji necháme malinko vychladnout.

Jakmile bude čočka pouze vlažná, přidáme k ní opečenou zeleninu a vše zamícháme.

Poté přidáme mleté ořechy, lněné semínko, sůl, pepř, nasekané čerstvé bylinky, rajčatový protlak a hořčici a vše opět promícháme.

Vzniklou směs pomocí tyčového mixéru nahrubo rozmixujeme tak, aby nám zhruba ½ směsy zůstala nerozmixovaná a druhá polovina byla rozmixovaná do hladka.

Ze směsi vytvarujeme na plechu s papírem na pečení pevnou rovnoměrnou šišku (je lepší si udělat 2 menší), kterou potřeme trochou oleje.

Sekanou dáme péct na 210-220°C na 35-45min.

Brambory okrájíme a dáme vařit do osolené vody s trochou kmínu do měkka.

Jakmile jsou uvařené, scedíme je, přidáme k nim nasekanou cibulovou nať nebo bylinky a pomocí šťouchátka na brambory je rozmačkáme.

Pokud je chcete krémovější, můžete přidat trochu ovesného nebo sójového mléka či rostlinné smetany.

Sekanou naservírujeme s brambory a čerstvou zeleninou.

Dobrou chuť!

Mohlo by Ti také chutnat


Chia pudink je taková vděčná dobrota, která se hodí jak na snídani, svačinu, nebo třeba dezert.

Co je nového


Dýňový krém je záležitost, která je na podzim naprosto nepostradatelná.

Chia pudink je taková vděčná dobrota, která se hodí jak na snídani, svačinu, nebo třeba dezert.

... ...