Špenátové noky

13.06.2021

Venku se už všechno krásně zelená a kvete a to mi vždy přivolává náladu aby mi to barvičkami hrálo i na talíři a to tento talíř plný špenátových noků s krémovým bazalkovo špenátovým pestem to splňuje na jedničku s hvězdičkou. Miluju tu zelinkavou barvičku!

Noky jsou navíc opravdu jednoduché, ze základních ingrediencí, hotové jsou také rychle a o chuti snad ani nemluvím... MŇAM!


Špenátové noky

*Plant Based   *Nuts Free   *Príprava: 60min   *Porce: 3

INGREDIENCE

NOKY

  • 350g brambory
  • 130g hladká špaldová mouka
  • 60g pohanková kaše Nominal (nebo jiná krupice)
  • 80g baby špenát
  • 15g kukuřičný škrob
  • 5g bylinková sůl

PESTO

  • 2pl olej
  • 1 střední cibule
  • 180g špenát
  • 80g mangold (nebo špenát)
  • 120g sójová smetana na vaření 
  • 25g bazalkové pesto
  • bylinková sůl, pepř
  • bazalka

POSTUP

Brambory omyjeme a dáme je v celku i se slupkou vařit do hrnce s vodou.

Jakmile jsou brambory měkké scedíme je a dáme je schladit do studené vody.

Mezi tím si v mixéru rozmixujeme špenát s trochou vody do tekutého smoothie.

Vychlazené brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle.

Do brambor postupně zapracujeme mouku, pohankovou krupičku, škrob, sůl a rozmixovaný špenát. 

Než se pustíme do dělání noků, dáme si do většího hrnce vařit vodu.

Pořádně zapracované těsto rozdělíme na pomoučeném vále na 4 kusy a ze všech udáme hady, které rozkrájíme na stejně velké noky.

Noky můžeme zahladit poválením mezi dlaněmi a naráz je dáme do předpřipravené vroucí vody a od spodu je promícháme aby se k sobě nepřilepily.

Jakmile noky vyplavou na hladinu ještě je necháme půl minuty vařit a poté je pomocí cedníku nebo naběračky vytáhneme.

Na pánvi jsem rozehřejeme olej na kterém opečeme do zlatova cibuli.

Poté k cibuli přimícháme opět rozmixovaný špenát (180g), pokrájený mangold nebo baby špenát, bazalkové pesto, smetanu sůl, pepř a pár lístků potrhané bazalky.

Do směsi vmícháme uvařené noky a vše spolu na pánvi prohřejeme.

Dobrou chuť! 

Mohlo by Ti také chutnat


Chia pudink je taková vděčná dobrota, která se hodí jak na snídani, svačinu, nebo třeba dezert.

Co je nového


Dýňový krém je záležitost, která je na podzim naprosto nepostradatelná.

Chia pudink je taková vděčná dobrota, která se hodí jak na snídani, svačinu, nebo třeba dezert.

... ...